Pe data de 6 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului, adică momentul în care Isus Hristos a fost botezat în Iordan. Așa cum era de așteptat, există o mulțime de obiceiuri și tradiții care ar trebui respectate în această zi. Iată ce nu ar trebui să faci.
Preoții țin slujbe speciale în această zi de mare sărbătoare, având loc sfințirea apelor peste tot în România. Credincioșii merg la biserică, urmând să se întoarcă acasă cu apă sfințită din dorința de a alunga spiritele rele.
De Bobotează credincioșii obișnuiesc să dea de pomană cu gândul la cei care au trecut la cele sfinte. Pe lista alimentelor se numără și piftia, coliva și vinul roșu, care, potrivit tradiției, ar fi potrivite pentru o asemenea perioadă.
În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), mulți români pregătesc o masă festivă, bucurându-se alături de cei dragi de preparatele culinare. De pe masă nu lipsesc cele 12 ingrediente specifice zilei de 6 ianuarie: colivă, bob fiert, fiertură de prune, sarmale umplute cu crupe, borş de burechiuşe sau urechiuşele babei (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac. Înainte ca toți membrii familiei să se așeze la masă, se pune la fiecare colț câte un bulgăre de sare sau sub masă se adaugă fân, pentru a atrage belșugul.
CITEȘTE ȘI: De ce se pune busuioc sub pernă de Sfântul Andrei, de fapt. Ce tradiții trebuie să respecți pe 30 noiembrie
În funcție de zonă, există mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate. Spre exemplu, preoții pot merge lângă un lac sau râu și pot arunca o cruce de dimensiuni medii în apă, urmând ca cei mai curajoși înotători să încerce să o aducă înapoi la mal. Cel care reușește, se spune că va avea parte de un an plin de noroc. Pe data de 6 ianuarie, credincioșilor le este interzis să muncească, fiind considerată o zi la fel de importantă precum Crăciunul.